Claes Arvidsson

För uniformen – i tiden

Peter Hultqvists stridsrop för att utveckla hoppas-på-det-bästa-doktrinen är ännu mer Nato, men förstås utan medlemskap. Det – och en dos samverkan med Finland – är den säkerhetspolitiska motsvarigheten till maningen att täta bottenplattan, få det lilla som finns att fungera bättre. Ett inslag i försvarspolitiken är att det ska finnas uniformer.

Nu genomförs både ett återtag av uniformerad förmåga i närtid och ett femårigt utvecklingsprogram för att all militär utrustning oavsett längd, vikt och kön ska passa alla. Det är en klen tröst att det i alla fall inte råder någon brist på regler för vad som gäller för bärande av uniform. ÖB:s förhållningsorder är ”Magdalena Ribbing” i kvadrat.

Reglemente Uniformsbestämmelser 2015 kan man fördjupa sig i vad som gäller för strids-, arbets-, parad-, sällskaps- och specialuniformer i en uppsjö olika modeller. Den 659 sidor tjocka luntan omfattar också sådant som regler för tjänstetecken, ordnar och medaljer. Sålunda bärs ”medalj med svärd före medalj utan svärd oavsett valör och får dubblera medalj utan svärd oavsett valör”.

Här återfinns portalregler som att ”uniformen ska vara hel, ren och försedd med korrekta tjänstetecken”, men också vilka krav som ställs på skoputs och byxpress. För den fåkunnige är det också bra att få veta att ”ofodrade handskar töjer sig ordentligt vid användning varför utprovning av ny handske bör ske så att handsken känns trång”. Och ja, det är tillåtet att bära ett svart eller mörkblått paraply till högtidsdräkt och sällskapsdräkt. Dock får det inte finnas reklamtryck på paraplyet.

Hur reglementet utvecklats är en tidsvisare. Fram till 1968 var det förbjudet att i uniform skjuta barnvagn. Numera inskränks den typen av förhållningsregler till att det inte är lov att hålla händerna i byxfickor. Då fanns det inte några kvinnliga officerare i försvaret – nu ingår Mammadräkt Uniform m/87 grå med klänning eller tunika m/87 grå i sortimentet.

Hårnätet gjorde entré i det militära regelverket i början på sjuttiotalet och hänger fortfarande med – fast bara vid behov. Tiden går och nu slås det fast att ”piercingsmycken avsedda för bärande i ansiktet (eller genom tungan) får inte bäras till uniform”.

Det är fortfarande förbjudet att bära uniform i politiska demonstrationer, men från den regeln är Pride-parader undantagna.

Reglementet framkallar en del ryckningar i mungiporna, men män och kvinnor i uniform är mer än bara kvinnor och män utan uniform. De är representanter för Försvarsmakten.

På förbanden är detaljrikedomen symboliska uttryck för gruppkänsla. Men uniformer i gatubilden kan störa, provocera eller framkalla dåliga minnen, har det hävdats. Hot om attacker mot militär personal från soloterrorister möts bäst genom att lämna uniformen på jobbet, har det också hävdats.

Den kritiken är både symtom på och förklaring till varför vi har fått det försvar som vi har. Nu behöver Sverige mer försvar men det är viktigt att det vi har ändå märks – också i det civila samhället.

Och så är ju en del uniformer faktiskt väldigt snygga.

Gästledare i Svenska Dagbladet 8/11 2015.