Claes Arvidsson

Afghanistan – What next?

När den norska kontingenten kom tillbaka från Afghanistan i höstas fick chefen för styrkan, generalmajor Moon, frågan om resultatet var värt insatsen i pengar och liv.

Svaret blev: Jag vet inte.

Och så betonade han att först om 10 -15 år får vi svaret.

Och det är väl så det är.

Lyssnade häromkvällen på en diskussion om Afghanistan anordnad av den Svenska Atlantkommittén.  Den norske diplomaten Kai Eide som var FN:s särskilda sändebud i Afghanistan åren 2008-2010 inledde. Eide har skrivit om sina erfarenheter i boken Høyt spill i Afghanistan, Cappelen Dam 2010.

Jag gick hem med samma känsla som före seminariet. Det är möjligt att peka på en positiv utveckling i vissa avseenden (t ex skolor, medier och internet) och i vissa delar av landet, men den politiska utvecklingen inför och efter presidentvalet 2014 ger föga anledning till framtidstro.

Under kriget i Afghanistan har det begåtts många misstag. Civilt och militärt. Det senaste misstaget var att trappa ned så snabbt och att sätta en deadline för tillbakadragandet av stridande trupp.

Det riskerar att bli ett dödligt misstag – som dessutom kan leda till att det som trots allt vunnits går förlorat i ett etniskt splittrat Afghanistan och det laddade regionala scenario med Pakistan i centrum som varit en del av hotbilden kryper närmare.

Det är redan dags att börja fundera på en plan B.