Claes Arvidsson

Archive
April, 2013 Monthly archive

Det har med rätta stormat kring valet av Omar Mustafa till den socialdemokratiska partistyrelsen. Och man kan bli mörkrädd för mindre efter att i gårdagens Studio 1 ha lyssnat till den överslätande relativisering som Peter Weiderud – ordföranden i Socialdemokrater för Tro och Rättvisa – ger uttryck för.

Men det finns mycket att tala om.

I Norge pågår det –sedan NRK tagit upp saken – en intensiv debatt om hur biståndsmedel som går till den Palestinska myndigheten omsätts i antisemitism.

Länk.

Den debatten har också kommit att handla om att biståndsmedel används av den Palestinska myndigheten för att betala lön till terrorister som sitter fängslade i Israel – och inte som hävdats bara socialbidrag till deras familjer.

Länk här och här.

Det borde vara självklart att dessa frågor också ställdes i Sverige – till Carl Bildt och Gunilla Carlsson.

Svenskt bistånd för sprida antisemitism?

Svenskt bistånd för att betala terroristlön?

Read More

Henrik Höjer har skrivit en Understreckare i SvD  (9/4) om hur och två journalister vid Komsomolskaja Pravda i Moskva fick uppdraget att skriva Rapport från det 21:a århundradet. Året var 1957. Den framtid som tecknades utifrån en tänkt resa från Moskva till Sibirien var en högteknologisk idyll.

Femtio år senare utgjorde deras rapport drivkraften bakom den polske journalisten Jacek Hugo-Baders galna idé att bila från Moskva till Vladivostok. I hans reportagebok White Fever (Portobello Books, 2011) är idyllen inte påfallande. Det är inte bara så att Sovjetunionen har fallit samman utan han beskriver ett Ryssland i sönderfall. Rättslöshet. Korruption och kriminalitet. Alkoholism, knark, prostitution. Människors berättelser formar bilden av ett samhälle som inte hänger ihop.

Det är rått men väldigt bra läsning.

Den som gillar Kapuścińskis lysande reportageböcker blir inte besviken på White Fever.

Read More