Claes Arvidsson

Sovjetisk framtid under strecket

Henrik Höjer har skrivit en Understreckare i SvD  (9/4) om hur och två journalister vid Komsomolskaja Pravda i Moskva fick uppdraget att skriva Rapport från det 21:a århundradet. Året var 1957. Den framtid som tecknades utifrån en tänkt resa från Moskva till Sibirien var en högteknologisk idyll.

Femtio år senare utgjorde deras rapport drivkraften bakom den polske journalisten Jacek Hugo-Baders galna idé att bila från Moskva till Vladivostok. I hans reportagebok White Fever (Portobello Books, 2011) är idyllen inte påfallande. Det är inte bara så att Sovjetunionen har fallit samman utan han beskriver ett Ryssland i sönderfall. Rättslöshet. Korruption och kriminalitet. Alkoholism, knark, prostitution. Människors berättelser formar bilden av ett samhälle som inte hänger ihop.

Det är rått men väldigt bra läsning.

Den som gillar Kapuścińskis lysande reportageböcker blir inte besviken på White Fever.