Claes Arvidsson

Gratulerer med dagen!

I dag firas Norges nationaldag. Det är stort. Trots att ”grunnlovsdagen” i hög grad har blivit en barnens festdag är den mycket mer än så, och särskilt i år, 75 år efter den nazityska ockupationen och 70 år efter frigörelsen. 17:e maj är levande historia. I Sverige är nationaldagen allra mest en röd dag.

Men också mycket annat skiljer. Trots de stora politiska, ekonomiska och kulturella likheterna. Trots den långvariga samlevnaden och integrationen. Trots att det med lika gott humör går att berätta norgevitsar som om det vore svenskevitsar och vice versa.

Google Zeitgeist illustrerar att vi lever i en globaliserad värld men att tidsandan samtidigt är väldigt lokal – också i grannländer som Sverige och Norge. Vad är klockan? Det var den vanligaste vad-frågan på sökmotorn Google i Norge 2014. Frågan varför var nog, gissar jag, ganska personlig: Varför stretcha? Hur handlade om hur många som heter si eller så. Pannkaka var den vinnande receptfrågan.

I Sverige gällde den mest populära frågan på Google som började påvad, sjukdomen Ebola. Frågan varför handlade om varför fotbollsstjärnan Suarez biter motspelare. Hur innehöll, supervalåret 2014, en undran om hur man röstar. Den trendigaste matfrågan avsåg en rätt med det mexikanska fröet Chia.

Olikheten kan också illustreras av flödet med nyord som gjorde entré under 2014. Det svenska Språkrådets nyordslista domineras av politikord. SD:s frammarsch gav upphov till nyordet blåbrun som vill koppla ihop SD och borgerligheten. Ryggprotest är en politisk manifestation genom att vända ryggen till – först mot Jimmy Åkesson. FI:s uppmarsch inför valet gav upphov till rödgrönrosa. Om jag ska tippa ett politiskt nyord för 2015 blir det .

Det norska Språkrådets nyordslist bygger främst på ord hämtad från nättidningarna. Det är inte så mycket politik som i Sverige. Trots beskyllningar mot den ”blåblå” regeringen för att den driver en extrem politik säger det en hel del att det enda politiska nyordet är ståhjuling(Segway), som har blivit tillåten. 2015 kan politikordet bli något som anknyter till striden om söndagsöppet, ja det är fortfarande stängt i Norge.

2014 kröntes den norska tio-i-topp-listan av fremmedkriger – fast det handlar om personer med mer eller mindre norsk anknytning som strider i Syrien och Irak. Mest kreativt på den norska listan är pøbelgran, som avser granar som anses utgöra en ekologisk fara genom att fortplanta sig utanför sitt naturliga växtområde.

Och även om Sverige inte är nationalistiskt på samma sätt som Norge, så dök 2014 i alla fall nyordet matnationalism upp i svenska språket. Det innebär att det egna landets mat alltid är bättre än importerad. Där är vi nu lika.

I Sverige är nyordslistan proppad med nyord som rör identitet. Icke-binär är en person som inte ryms i tvåkönsnormen (man och kvinna). Som komplement till utanförskap finns numera även mellanförskap. Det innebär att inte till fullo uppleva sig ingå i någon samhällsgemenskap.

I ett avseende går tidsandan definitivt i takt. Fyra av de mest frekventa norska nyorden har att göra med nätet. Roligast är mobilnacke, som uppstår efter att ha suttit för mycket böjd över mobilen eller datorn. På den svenska listan återfinns det träffande mobilzombie för personer som är så upptagna med, ja ni vet vad, att de inte märker omvärlden.

Men firandet den 17:e maj kommer att märkas – också i Stockholm då hurraropen skallar på vägen när tåget går från Kungsträdgården till Skansen.

Gästledare publicerad i Svenska Dagbladet 17/5 2015.