Claes Arvidsson

UKRAINA ÄR WALLSTRÖMS LACKMUSTEST

Nyss flimrade bilderna förbi från Berlinmurens fall för 25 år sedan. Det var en tid när historiens vingslag kändes. Glada förhoppningar övergick i tron på historiens slut. Det var den inte. För ett år sedan inleddes protesterna på Majdantorget – Självständighetstorget – i Kiev. Det blev fortsättningen på en historia som vi ännu inte har sett slutet på. Det enda som är helt säkert är att det är krig i Europa.

Ukraina kan tyckas långt borta men skenet bedrar. Ukraina handlar också om Sverige och Europa. Vår samhällsmodell. Våra värden. Det handlar också om vår säkerhet.

Det finns inte något som talar för att Putins aggressiva politik kommer att avta. Ryssland agerar globalt och i vårt närområde stiger spänningen. Den självpåtagna rätten att – med våld om så behövs – skydda rysktalande i alla länder pyr som ett latent hot. Baltikum är i fokus. Igen. Och Östersjön.

Det nya läget kan sammanfattas med att scenarier som tidigare var riskbilder nu är hotbilder.

Mot den bakgrunden har starten för regeringen Löfven inte direkt varit något att hurra för. Det är lite amatörernas julafton över det hela. Att lägga om säkerhetspolitiken genom att i regeringsdeklarationen utesluta Natomedlemskap var exakt det som Putin önskade sig. Utrikesministerns tal om rädda svenskar är annan favorit, som tyvärr tar udden av de annars rätt och riktiga hårda uttalanden i samband med ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

Ukraina har mest varit en fotnot på den röd-gröna agendan. Därför är det välkommet att Margot Wallström i dag träffar president Porosjenko i Kiev, men det gäller också att hon trampar rätt.

Wallström bör ha ett glasklart budskap om att Ukraina har rätt att välja sin egen väg, EU och Nato. Till självklarheterna hör även att hon ska fördöma Rysslands krig mot Ukraina. Hon borde även vara tydlig om att Sverige vill bidra till säkerheten i Europa genom ett starkare försvar än vad som ryms i Magdalena Anderssons budget.

Den ukrainska fempartiregeringen vill gå reformernas väg. Här kan Sverige hjälpa med råd och dåd. Det vill också andra. Sverige bör trycka på för mer av EU-samordning.

Ekonomin är i fritt fall och ladorna är tomma, men viljan att ekonomiskt stötta Ukraina är betydligt mindre än honnörsorden. Sverige kan bidra med stöd till internflyktingarna, men också indirekt genom att verka för en lindring av de hästkurskrav som ställs av Internationella Valutafonden. Kuren behövs men tajmingen är fel.

”Meet Margot Wallström” är rubriken på en intervju (17/11) som UD har gjort med utrikesministern. Den avslutas med frågan: Om Sverige var en person hur vill du då att den personen ska uppfattas internationellt?

– En modig person som talar klarspråk, har hjärtat på rätta stället och har förmåga att arbeta tillsammans med andra. En diplomat, men med en tydlig inre kompass som ledstjärna. Inte en mjukis. Det behövs mod. Och ledarskap.

Ukraina är ett lackmustest.

GÄSTLEDARE I SVENSKA DAGBLADET 25/11 2014.